Types en hun strategie

Er zijn vier hoofdtypes: de manifestor, de generator, de projector en de reflector. Daarnaast is er een vijfde type, een variant van de generator; de manifesting generator (MG).

Deze Human Design types hebben elk hun unieke manier van omgaan met de wereld en het optimaal benutten van hun energie. Door te begrijpen welk type je bent, kun je leren hoe je dient te navigeren in je leven.

Hieronder volgt een korte uitleg van de vier hoofdtypes en hun strategie. In een persoonlijke analyse wordt de samenhang van de afzonderlijke onderdelen van Human Design tot in detail besproken. Dan gaat het leven.

Manifestor

Manifestor

Rol

Initiëren, het opstarten van zaken.

Beschrijving

Manifestors,  ongeveer 8% van de bevolking, zijn de pioniers van de Human Design types. Ze hebben de aangeboren kracht om ideeën en projecten in gang te zetten. Hun constante energie is gericht op het creëren van impact en verandering in de wereld.

Strategie

Informeer anderen voordat je handelt.

Uitleg

Manifestors hebben een krachtige, initiërende energie. Door anderen te informeren over wat ze van plan zijn, kunnen ze misverstanden en weerstand verminderen.

Voorbeelden in de praktijk

Op je werk : Als je een nieuw projectidee hebt, vertel je teamleden dat dan vóórdat je begint. Dit houdt hen op de hoogte en vermindert mogelijke conflicten.

In je dagelijks leven : Informeer je partner of familieleden over veranderingen of plannen die jewilt realiseren.

Niet-zelf thema

Woede.

(Manifesting) Generator

Generator

Rol

Reageren in het moment (sacrale autoriteit) of nadat er helderheid is verkregen in hun gevoel (emotionele autoriteit).

Beschrijving

Generators en Manifesting Generators (MGs) vormen de grootste groep binnen Human Design (ca. 70%) en beschikken over een consistente levensenergie. Ze zijn hier om te werken en voldoening te vinden door de juiste bezigheden te ontdekken en die vervolgens uit te voeren.

Strategie

Wacht met reageren op een vraag of situatie.

Uitleg

Generators en MGs gedijen door te reageren op externe signalen in plaats van zelf te initiëren. Dit zorgt ervoor dat hun energie goed wordt besteed en dat ze zich vervuld voelen. Ze kunnen dan met tevredenheid terugkijken op hun activiteit of dag.

Voorbeelden in de praktijk

Op je werk: Als je overweegt om een nieuwe taak te starten, wacht dan op een uitnodiging of signaal van buitenaf, zoals een collega of leidinggevende die je uitnodigt voor een project of activiteit (werk).

In je dagelijks Leven: Reageer op vragen/situaties in plaats van ze te forceren. Wacht bijvoorbeeld met het nemen van beslissingen tot er een duidelijke kans of uitnodiging verschijnt waar jij “op aan gaat”.

Niet-zelf thema

Frustratie.

Projector

Projector

Rol

Gidsen, als adviseren en het begeleiden van processen.

Beschrijving

Projectors (21% van de bevolking) zijn de natuurlijke gidsen en adviseurs van de Human Design types. Ze hebben een scherp inzicht in anderen en kunnen hen helpen hun energie effectief te gebruiken.

Strategie

Wacht op een uitnodiging (zie menupagina ‘autoriteit’ voor specifieke toelichting per projector).

Uitleg

Projectors hebben een unieke gave om anderen te begeleiden en adviseren, maar hun energie wordt het beste benut als ze wachten op een uitnodiging om hun wijsheid te delen. Ze gaan aan, als het voor hun correct is, afhankelijk van hun ‘autoriteit’.

Voorbeelden in de praktijk

Op je werk: Als je advies wilt geven op het werk, wacht dan tot een collega of leidinggevende je daar om vraagt. Niet zomaar advies geven dus.

In je dagelijks Leven: In persoonlijke relaties, deel je inzichten en advies alleen wanneer je partner of vrienden je expliciet om je mening vragen.

Niet-zelf thema

Bitterheid.

Reflector

Reflector

Rol

Reflecteren op en het bespiegelen van een milieu/gemeenschap/samenleving.

Strategie

Wacht een maancyclus (28 dagen) af voordat je belangrijke beslissingen maakt.

Uitleg

Reflectors hebben een unieke gevoeligheid voor hun omgeving en profiteren van het nemen van tijd om belangrijke beslissingen te overwegen. Door een volledige maancyclus af te wachten, kunnen ze verschillende perspectieven en invloeden evalueren en aangeven wat er anders kan/verbeterd moet worden.

Voorbeelden in de praktijk

Op je werk: Als je een belangrijke levensbeslissing overweegt, zoals een verhuizing of carrièreswitch, neem dan de tijd om 28 dagen te reflecteren en observeer je gevoelens en reacties gedurende die periode. Neem daarna je besluit.

In je dagelijks Leven: Geef jezelf de ruimte om te overwegen hoe je je voelt op verschillende dagen voordat je een definitieve keuze maakt, vooral bij belangrijke beslissingen.

Niet-zelf thema

Teleurstelling.

Wil je meer te weten? Lees verder op de volgende pagina of boek een uitgebreide analyse van jouw blauwdruk door een expert.