Hoe Human Design je kan helpen om te gaan met Artificial Intelligence (AI)

Man kijkt meerdere schermen met door AI gegenereerde beelden

AI heeft zijn intrede in ons leven gemaakt en daar is niet iedereen blij mee. De meningen zijn behoorlijk verdeeld. Is het een geschenk voor de mens of een bedreiging voor de mensheid? Wordt AI zo intelligent dat het de macht over gaat nemen van de mens? Of gaat het ons leven makkelijker maken? Waar iedereen het over eens is, is dat dit pas het begin is. En dat is angstaanjagend. Chat-GPT 4 schrijft indrukwekkende teksten in luttele seconden en je moet tien keer kijken voor dat je door hebt of een foto echt is of niet, zelfs humor en sarcasme zijn niet veilig voor AI. Nu zijn de meeste dingen nog steeds van echt te onderscheiden, maar voor hoe lang nog? De science fiction film ‘Her’ uit 2013, waarin een man verliefd wordt op zijn computer, is 10 jaar later al bijna achterhaald door de realiteit. Als er straks GPT 5 of 6 is, kan ons brein het onderscheid tussen echt en AI-gegenereerd misschien niet meer maken, dan is AI ‘onverslaanbaar’.

Waar kunnen we nog op vertrouwen?

Althans, met ons intellect. En dat is ook wel logisch, want zo is AI ook gemaakt, om het menselijke intellect na te bootsen en te overstijgen. En dat met ongelimiteerde rekenkracht, waardoor het een ongelijke strijd is.
Omdat mensen de kracht van AI in hun eigen voordeel inzetten, dus ook voor politieke en frauduleuze doeleinden, is veel van de informatie die we tot ons krijgen niet meer te vertrouwen. Dat is nu al zo met geschreven en gesproken tekst, met name in de media en op social media. Nu al zijn foto’s geen betrouwbaar bewijs meer en strakst geldt dat ook voor video’. Daar komt nog bij dat data ook steeds makkelijker en ingrijpender te manipuleren is. Dus uiteindelijk blijft er niet veel over. En op basis waarvan kun je dan nog je beslissingen maken? Niet met ons intellect, want daarin is AI ons te slim af.

Ons lijf maakt het verschil

Als we het op intellect verliezen, dan moeten we het van iets anders hebben… gevoel, intuïtie, de ziel, ons lijf, juist die dingen die ons onderscheiden van AI.
Volgens Human Design is ons brein volkomen ongeschikt om beslissingen mee te maken, het is slechts een hulpmiddel. Beslissingen maak je op basis van signalen die ons lichaam ons geeft. Dat weet de mensheid al heel lang, kijk maar naar onze taal: ‘ergens mee in je maag zitten’, ‘vlinders in je buik, ‘wat heb je op je lever’, uit het hart gegrepen.
In het laatste decennium is dat ook tot de wetenschap doorgedrongen en er wordt nu veel onderzoek naar gedaan. Dat bevestigt dat intelligentie en cognitieve processen niet exclusief in het brein plaatsvinden, maar sterk afhankelijk zijn van interacties met het hele lichaam. Concepten als embodied cognition en de darm-hersen-as illustreren hoe het lichaam een integrale rol speelt in ons denken, leren en besluitvorming.

Onze opvoeding helpt niet mee

Maar hoe doe je dat, beslissen met je lichaam? We kennen allemaal de term, op je gevoel af gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan en heel veel mensen lukt dat niet. En dat is ook niet zo raar, ons hele systeem is erop ingericht om het tegenovergestelde te doen en dat begint al op hele jonge leeftijd (verwijtend, als ‘wat denk je wel niet’ ‘make up your mind’ etc.… leuke toevoegingen in navolging van het vorige stukje). Ten tweede werkt het nemen van beslissingen niet voor iedereen hetzelfde.
Kinderen gaan volledig op hun gevoel af, ze weten precies wat ze willen zonder erbij na te denken. Maar onze opvoeding leert ons onze emoties te beheersen, sociale en culturele normen beletten ons te doen en te zeggen wat we voelen, onderwijs leert ons ons hoofd te gebruiken en in ons werk worden we ook n og eens (?) getraind in het opvolgen van orders. Rationeel denken en gestandaardiseerde methoden worden boven aangeboren intuïtie gesteld. Dit proces werkt bovendien sterk homogeniserend en houdt geen rekening met onze verschillen. Het gevolg is dat we allemaal in ons hoofd zitten en veelal beslissingen nemen die niet goed voor ons zijn.

De innerlijke autoriteit

Volgens het Human Design systeem worden juiste beslissingen genomen door te luisteren naar een innerlijk mechanisme dat autoriteit wordt genoemd. Er zijn 8 verschillende autoriteiten waarvan hier de drie meest voorkomende worden uitgelegd, de overige vind je hier ( link). Welke autoriteit je hebt staat in jouw persoonlijk Human Design Blauwdruk (link).

Emotionele Autoriteit

Mensen met een emotionele autoriteit kunnen beter geen snelle impulsieve beslissingen nemen. Geduld is belangrijk. Ze moeten wachten tot er emotionele helderheid is. Dit betekent dat ze een volledige emotionele golfbeweging moeten ervaren voordat ze een definitieve keuze maken. Als ze gedwongen worden snel te beslissen, gaat het fout. In onze taal komt deze manier van beslissen terug in de term: ergens een nachtje over slapen.

Sacrale autoreit

Mensen met een sacrale autoriteit nemen beslissingen door te luisteren naar hun onmiddellijke, lichamelijke reacties – vaak ervaren als een “uh-huh” (ja) of “uh-uh” (nee) geluid of gevoel in hun buik. Dit werkt vooral als antwoord op vragen, dingen die op je pad komen. Als je hier goed naar leert luisteren wordt het leven veel duidelijker. Het is niet altijd makkelijk of zelfs confronterend, want dat buikgevoel kan behoorlijk anders zijn dan wat je met het hoofd beredeneert. Het gevaar is niet te luisteren naar dit ja/nee uit de onderbuik, want dan gaat het hoofd ermee aan de haal en kom je er niet meer uit of neem je de verkeerde beslissing. In onze taal komt dit terug als het onderbuikgevoel en in het Engels als ‘gut feeling’.

De milt autoriteit

Mensen met milt autoriteit nemen beslissingen door te luisteren naar hun onmiddellijke, intuïtieve inzichten en instincten, die zich aandienen als een plotselinge innerlijke stem of gevoel. Deze instincten zijn gericht op overleving en welzijn, en ze zijn snel en vluchtig. Men komt in de problemen als deze korte, eenmalige signalen in de wind worden geslagen en het brein het over neemt. In de taal komt het terug als: ‘het eerste gevoel is meestal het beste’ en ‘op je instinct af gaan’.
Dit zijn slechts drie van de acht varianten, maar het geeft al duidelijk aan hoe de rationaliserende homogeniseerde wereld ons in de problemen brengt. Stel je eens voor hoeveel mensen met een emotionele autoriteit worden gedwongen belangrijke beslissingen te nemen, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Veel mensen met een sacrale autoriteit voelen het signaal uit hun buik niet eens meer, zo zwaar zijn ze geconditioneerd om beslissingen met hun ratio te nemen. Terwijl kinderen het vaak nog hardop uitspreken, wil je een ijsje “uh-huh” wil je op pianoles “uh-uh”.

Door AI gegeneerde beelden
Gustave Courbet, Le Désespéré. Links het origineel, rechts het schilderij als mens door AI gegenereerd

In de praktijk

Ik weet nog toen ik hier zelf voor het eerst van hoorde. In mijn oorspronkelijke loopbaan ben ik kunsthandelaar en het belangrijkste onderdeel van dat vak is het beoordelen van kunststukken. Toen ik een aantal jaar bezig was realiseerde ik me dat mijn beste aankopen degene waren waar ik het minst bij na dacht. Dan wist ik gewoon, dit is goed. Dit moet ik hebben. Anderzijds waren er ook stukken waarvan ik meteen wist, dit is niet goed, daar is wat mee. Nog voor ik het bestudeerd had en het ‘waarom er van’ onder woorden kon brengen. Het werd moeilijk als ik iets zag en ik had dat gevoel niet. Dan nam mijn hoofd het over: Je moet het kopen, het is mooi, er is niets mis mee en je kunt er goed aan verdienen. En dan sloeg de twijfel toe en kwam ik er niet uit. En dat heeft in sommige gevallen tot verkeerde beslissingen geleid.
Dit is niet zo raar als je mijn Human Design profiel kent. Ik ben een generator met een sacrale autoriteit en heb een gedefinieerd milt centrum. Daardoor respondeer ik meteen positief of negatief op iets dat op mijn pad komt, zoals in dit geval een kunstvoorwerp. Heb ik geen sacrale respons, dan kom ik in de problemen, dan weet ik het niet en neemt het hoofd het over met zijn eindeloze redeneringen. Bovendien waarschuwde mijn gedefinieerde milt-centrum me voor dingen die niet goed voor me zijn. Die boodschap komt maar één keer en helaas heb ik daar niet altijd naar geluisterd. Toen ik Human Design leerde kennen begreep ik waarom dit zo was en toen ben ik me veel bewuster geworden van dit proces en ben ik meer en meer gaan vertrouwen op mijn buikrespons.
Dit praktijkvoorbeeld heeft overeenkomsten met de situatie van onbetrouwbare door AI gegenereerde informatie. Want in mijn vak als kunsthandelaar is het ook niet altijd wat het lijkt. Vervalsingen en goed gecamoufleerde restauraties kunnen leiden tot financiële debacles en reputatieschade. En op zo’n moment, in de afwezigheid van betrouwbare informatie,  is het belangrijk te vertrouwen op wat je lichaam je vertelt.

Leven volgens jouw autoriteit

Het wordt steeds lastiger om overeind te blijven in een wereld waar informatie onbetrouwbaar is geworden, of dat nu komt door AI, door de media, sociale media of door de politiek. Daarom is het noodzakelijk te vertrouwen op jezelf. Op wat jouw lichaam, jouw gevoel, jouw onderbuik je vertelt. En als je dat niet gewend bent, is dat niet een knop die je even omzet, maar een proces waar jaren over heen kan gaan. Doordat we rationeel zijn opgevoed zijn we soms heel ver verwijderd van de correcte manier van beslissingen nemen.
De eerste stap is om jouw energetische blauwdruk te verkrijgen, zodat je te weten komt wat jouw autoriteit is. Hier wordt uitgelegd hoe je jouw gratis blauwdruk verkrijgt.
Op zowerkjij.nl is veel over te vinden over je autoriteit en andere aspecten van Human Design. Wil je er echt mee aan de slag, maak dan een afspraak voor een persoonlijke Human Design analyse van jouw energetische blauwdruk. Wij leggen je haarfijn uit hoe het werkt, wat het voor jou betekent en leggen verbanden tussen de diverse aspecten van jouw blauwdruk en jouw leven. Op die manier kun je in korte tijd heel veel over jezelf te weten komen. Niet alleen om te leren beter om te gaan met misinformatie, maar ook bv. wat je strategie in het leven is, wat je sterke kanten zijn en wat je valkuilen. Het is de weg naar een zelfbewust, ontspannen, succesvol en liefdevol leven.

Joan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *